sobota, 5. januar 2013

Samo sledi rumeni opečnati cesti...

Vsak zmed nas ima določene cilje. Nekatere dosežemo enostavno, za nekatere potrebujemo več časa in vztrajnosti, energije in sposobnosti oziroma virov (pogovorno temu rečemo potenciali). Včasih se nam kje kaj zatakne ali pa ne gre tako, kot smo si želeli/predstavljali.

V procesu coachinga raziščemo vrednote - tisto, kar nas globoko znotraj nas žene, da bi nekaj dosegli. Če nam je pomembno spoštovanje, potem bomo verjetno izbirali drugačne načine, da cilje dosežemo, kot oseba, kateri je pomembno bogastvo in ugled. Ko si postavljamo cilje, pogosto spregledamo vrednote, ki nas motivirajo. Če nam spodleti, da cilja ne dosežemo, je vzrok verjetno v tem, da cilj ni bil skladen z našo vrednoto. Seveda lahko cilj dosežemo tudi, če ni v našem vrednostnem sistemu, vendar na cilju čutimo praznino in nezadovoljstvo, hitro se začnemo gnati za novim ciljem (in upamo, da nas bo ta osrečil).

Ko si postavimo pravi cilj, lahko dosežemo marsikaj. Ko znamo postaviti cilj, je pot enostavna in zabavna. Prav veselimo se vsakega koraka... Kako so že rekli Doroteji (v Čarovniku iz Oza): samo sledi rumeni opečnati cesti...

Če ne dosegamo ciljev, se vzrok lahko skriva v naših vrednotah, ali pa ne vemo, kaj cilj sploh je.



Ni komentarjev:

Objavite komentar