četrtek, 17. januar 2013

O neracionalnih prepričanjih

Neracionalna prepričanja so del vsakeg izmed nas. Ko smo majhni, se nam starejši brat ali starejša sestra posmehujeta, ker smo prepričani, da luna zasleduje samo nas. Ali pa, ker verjamemo v zobno miško... Ko smo otroci, imamo nešteto neracionalnih prepričanj. Ko odraščamo in postanemo resni (tj. racionalni) odrasli, se vseh teh neracionalnih misli znebimo - jih prerastemo, ker zdaj resnično razumemo, kako se vrti svet. Pa jih res? Vsak izmed nas, ima nekaj (da ne rečem nešteto tako kot otroci) neracionalnih prepričanj.

Naj naštejem samo nekaj primerov neracionalnih prepričanj, v katera verjamemo kot odrasli:
1) Naše spoštovanje si zasluži samo nekdo, ki ima veliko znanja in ves čas dosega dobre rezultate.
2) Če stvari niso takšne, kot si želimo, je to zelo slabo.
3) Srečo in zadovoljstvo lahko dosežemo samo s pasivnim uživanjem življenja (tisti, ki se ne obremenujejo, so najbolj srečni).
4) V vseh situacijah moram biti kompetenten.
5) Verjamem, da v vedenju ljudi obstaja, kaj je prav in narobe oziroma kaj smemo in česa ne.

Jih naštejem še kaj, da bi verjeli, da tudi odrasli po svetu hodimo z neracionalnimi prepričanji? Samo še enega: Če rečem NE, me ne bodo imeli radi.

S coachingom uspešno slišimo, katera neracionalna prepričanja imamo, in raziščemo, kako vplivajo na naše življenje, proces odločanja, doseganje ciljev... Bistvo coachinga je v tem, da neracionalna prepričanja spremenimo ali/in jih odpravimo. Pomislite, kako osvobojeno se počutim, ko lahko rečem NE.

Neracionalna prepričanja nas imajo ujete v svoje kletke in mreže.




Ni komentarjev:

Objavite komentar